Sóskút Fruct Kft. - GalériaProjekt címe: Precíziós, hiteles meteorológiai bázisú intelligens öntözési eljárások fejlesztése
Azonosító száma: GINOP Plusz-2.1.1-21

Dokumentumok megtekintése

Precíziós, hiteles meteorológiai bázisú intelligens öntözési eljárások fejlesztése 2023/06/22 Hatalmas öntözésfejlesztés indult Magyarországon

Projekt címe: Új agrár-meteorológiai információs rendszer fejlesztése környezet,- növényvédelmi és élelmiszer-biztonsági céllal
Azonosító száma: 2017-1.3.1-VKE-2017-00009

A Versenyképességi és kiválósági együttműködések (VKE_17) kiírása keretében nyert összesen 633.925.346 Ft állami támogatást a mezőgazdasági növényvédelem és a meteorológia hatások kutatására a Sóskút Fruct Kft., Szent István egyetem és Carbotech Kft. A projekt, a több mint 3 éves futamidőt követően sikeresen zárult 2020.12.31-n és a létrejött rendszer elsősorban a gyümölcstermesztés terén, az agro-meteorológia ismeretkörét bővítve hatékonyabb növényvédelmet, védekezést és felkészülést fog biztosítani az agrár szakemberek, a termelők és a kutatók számára.

A termesztés technológia és az időjárás összefüggései során feltárt fejlődési, fertőzési, káresemények, hozam stb. jellemzők alapján feltárt következmények elősegítik majd a védekezés és a kártevők kezelésének időben való alkalmazhatóságát. Nem csak kizárólag a felszíni, hanem a meteorológiai hatások és a talajerő esetében keletkező tápanyag vizsgálatokra is kiterjedt projekt, a kemikáliák földbejutása és a talaj tápanyagtartalmában bekövetkező változásokkal egyetemben a környezetterhelés csökkentése érdekében.

A különféle hazai gyümölcsök számos élelmiszer alapanyagát jelentik amellett, hogy akár szüretelés után legtöbbjük azonnal is fogyasztható. A változó éghajlati hatások és meteorológiai jellemzők mellett kell a termelőknek versenyképes gazdaságot és a fogyasztók érdekeit is szem előtt tartó gyümölcsöket előállítaniuk. A növények egészsége és a fogyasztásra szánt termésben lévő idegen kémiai anyagok alacsonyan tartása egyaránt fontos szempont. A létrejött rendszer a gazdák számára mindezeket a szempontokat segíti jóval optimálisabb és kedvezőbb mértékben biztosítani, így bízunk abban, hogy a hazai növény és gyümölcstermesztés egyik támogató és versenyképességjavító eszköze lehet az időjárási hatásokra való felkészülés és megfelelő kezelése esetén.


VKE-17
Új agrár-meteorológiai információs rendszer fejlesztése környezet,- növényvédelmi és élelmiszer-biztonsági céllalKedvezményezettek neve: Sóskút Fruct Gyümölcstermelő Kft.
Carbotech Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Szent István Egyetem

Projekt címe: Új agrár-meteorológiai információs rendszer fejlesztése környezet,- növényvédelmi és élelmiszer-biztonsági céllal
Támogatás összege: 249 503 180.- Ft
Támogatás mértéke: 83,33%
Tervezett befejezés dátuma: 2020. szeptember 30.
Projekt azonosító száma: 2017-1.3.1-VKE-2017-00009

A projekt tartalmának bemutatása: Felmérések szerint a gazdák nagy többsége az interneten először az időjárási adatokra keres rá, sőt sok esetben a hiányos információkat fizetős alkalmazásokkal pótolják. Ezek után a saját maga által termesztett kultúrák sajátosságaira, növényvédelmi problémáira, a védekezés lehetőségeire keres. A minimálisan elegendő információkat is legalább két helyről, de leginkább többről éri el, mely időt rabló elfoglaltságot jelent. Ha a saját területére vonatkozó szaktanácsadást szeretne, igénybe venni az szintén pénzbe kerül. A növényvédelem kardinális jelentőséggel bír mind a termesztés anyagi vonzatait tekintve, mind az egészséges, biztonságos élelmiszer/alapanyag előállítás tekintetében. A mai növényvédelmi eljárások során használt döntéstámogató rendszerek vagy nem fedik le még a nagyobb termesztett kultúrákat, vagy drágán kínálják a gyártók egy helyi meteorológiai állomás telepítésével, melynek szintén költségei vannak. Ezen költségeket nem minden termesztő képes finanszírozni, így marad a jól bevált hagyományos termesztési mód, mely gyakran túlzó mennyiségű növényvédőszer kijuttatással jár. Célunk egy olyan szolgáltatás/termék kifejlesztése csonthéjas növénykultúrákra, mely figyelembe veszi a növény speciális igényeit, az agrometeorológiai tényezőket, növényvédelmi döntéstámogató funkciókkal bír, és piaci előnyöket eredményez alkalmazása. A növényvédelmi beavatkozások optimális időpontját meghatározó dinamikus rendszer kevesebb, vagy pontosabb kezeléseket eredményez, mely növeli az élelmiszer biztonságot, a termésátlagot, csökkenti a környezet terhelését, a káros anyagok felhalmozódását, a szermaradványokat az élelmiszerben, és nem utolsó sorban a gazdálkodó kiadásait. A modern postharvest technológiák alkalmazásával mérsékelhető a gyümölcsök mikrobiológiai eredetű romlása, javítható a tárolhatóság és esetenként a szermaradványok mértéke is csökkenthető.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések” című pályázati felhívásán nyert 764 073 350.- Ft összköltségvetésű projekt 2017. október 01-én indult.
© Copyright 2023. Sóskút Fruct Kft.
Készítette: Weboldal készítés